2016 - Flintesønnerne i KINO, en beretning om biograferne i Bjerringbro

af Normann G. Frederiksen

Svend Trøst Andersens biograf i Storegade, hvor senere TV Larsen åbnede forretning

Glenny Andersens biograf i Brogade med den markante indgang i Paladiumstil

Indgangspartiet i den nuværende biograf i det gamle rådhus

2. påskedag 1957 slog Glenny Andersen dørene op til sin nye biograf på Brogade. Forestillingen var Morten Korch-filmen ”Flintesønnerne", der naturligvis endte lykkeligt. Den betegnedes som Danmarks mest omtalte film, der samlede fulde huse, hvor den blev vist og således også i Bjerringbro.

Den nye biograf kostede 300.000 kr. og den var udstyret med 324 siddepladser og det nyeste udstyr fra B&O og cinemascope.

Bjerringbro Avis beskrev bygningen således: Indgangen til den nye biografbygning er opført i ”Paladiumstil” med en bølgeformet baldakin malet himmelblå. Indenfor er indrettet en smuk og hyggelig foyer med vinterhave, chokoladekiosk, udstillinger og magelige sofaer til det ventende publikum.

 

Det var dog ikke Bjerringbros første biograf, der blev beskrevet her. Glenny Andersens far, Svend Trøst Andersen, byggede allerede i 1921 en biograf på Storegade i den ejendom, hvor senere TV-forhandler Svend Aage Larsen havde sin butik.

 

Det var heller ikke den første biograf i Bjerringbro. Faktisk er det mere end 100 år siden en sådan moderne indretning kom til byen. Det var i 1910, hvor der blev indrettet biograf i en bygning på Markedsgade, hvor murermester Th. Pedersen senere indrettede garageanlæg. Biografen havde vældig succes, og på markedsdage var der nonstop forestilling fra kl. 11 til 19. I 1913 kunne man byde på en virkelig sensation. De hidtil viste lysbilleder afløstes af syngende, talende, musicerende og dansende billeder.

 

Kinografen kunne imidlertid ikke klare konkurrencen med fjernsynet, så derfor måtte Glenny Andersen opgive virksomheden.

 

 

 

 

I en årrække blev biografen drevet af en forening, men i 1989 måtte denne forening også opgive. De kommunale tilskud var efterhånden lig nul, så der var ikke grundlag for at fortsætte,og efter sommerferien 1989 blev Kinografen ikke åbnet igen. Ganske vist blev der stillet forslag om at ombygge Kino til et kulturhus, men det ville kræve årlige driftsomkostninger på 700.000 kr., så der var der slet ikke mulighed for at gennemføre, og på den måde gik der 20 år, inden Bjerringbro igen fik en biograf, hvilket skete med oprettelse af en forening.

 

Siden 2007 har biografen haft til huse i den ene ende af det tidligere rådhus. Her er der blevet plads til godt 80 siddepladser, og der er tale om gode forhold for publikum, ligesom man har rådighed over det nyeste digitale fremvisningssystem, hvilket betyder, at biografen kan fremvise de nyeste film, og det er også muligt at vise film i såkaldt 48HFR, der giver skarpere billeder og en mere stabil gengivelse af virkeligheden på lærredet og tilsvarende god lyd, skrev Viborg Stifts Folkeblad i forbindelse med Kinografens 5 års jubilæum den 7. dec. 2012.

 

Glædelig jul og godt nytår 2016.

Normann G. Frederiksen